Szenthelyi Miklós, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elismert tanára, 1951-ben látta meg a napvilágot Budapesten.

1973-ban szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Dénes tanítványaként. Ezt követően, ugyanabban az évben, Kovács Dénes felkérésére csatlakozott az intézmény tanársegédjeként, majd 1978 óta adjunktus, és 1989 óta docens. Különleges tehetségek osztályát 1978 óta vezeti, ahol olyan kiváló zenészeket nevelt ki, mint Falvay Attila és Baráti Kristóf.

Sikerek és Elismertség

Pályafutásának kezdetén már számos rangos nemzetközi versenyen bizonyította tehetségét. 1971-ben a budapesti Weiner Leó Szonátaversenyen második helyezett lett Szenthelyi Judittal, majd 1973-ban első díjat nyert Schiff Andrással. Ezt követően 1975-ben a Magyar Rádió Hegedűversenyén is első helyezést ért el.

Zenekari Munka és Nemzetközi Tevékenység

1975-től az Országos Filharmónia szólistájaként tevékenykedett, majd 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart, amelynek művészeti vezetője, szólistája és karmestere is lett. Mesterkurzusokat tartott az Egyesült Államokban, Finnországban és Brazíliában. Nemzetközi hírnevét Európa, Észak- és Dél-Amerika, Ázsia, Ausztrália és Afrika országaiban szerezte meg.

Meghatározó Pillanatok és Jubileum

Pályafutása harmincötödik évfordulóján, 2004. április 12-én, nagyszabású koncertet adott a Zeneakadémia Nagytermében, ahol Vivaldi, Csajkovszkij és Brahms versenyműveit adta elő, megkoronázva ezzel pályafutását és művészi hagyatékát. Szenthelyi Miklós, aki nem csupán kiváló hegedűművész, de zeneművészi tudását és tapasztalatait is átadja tanítványainak, egyaránt jelentős szereplője a magyar és a nemzetközi zenei életnek.

A Bach Összes Szonátáját és Partitáját Szenthelyi Miklós Interpretációjában

Szenthelyi Miklós kiemelkedő szereplője a magyar zenei életnek és a hegedűművészetnek. Munkássága és tehetsége a Sarasate-kottakiadás gondozásában is megmutatkozik. A Hungaroton tíz szóló- és zenekari lemezt jelentetett meg Szenthelyi Miklóssal, köztük Bach összes szóló hegedűre írt szonátáját és partitáját 2002-ben. E különleges teljesítményt Szenthelyi Miklós egy koncerten adta elő, melyet a budapesti Szent István Bazilikában tartott.

Kivételes Hangversenyek

Szenthelyi Miklós nemcsak szereti, de keresi is az embert próbáló szakmai kihívásokat. Két egymást követő évben olyan rendkívüli hangversenyeket rendezett, melyek nemcsak rajongó közönségét lebilincselték, hanem a magyar zenei élet reprezentánsait is lenyűgözték és elismerésüket váltották ki.

Jubileumi koncertek sorozata egyetlen napon, négy koncert keretében kilenc versenyművet adott elő tanítványaival, valamint a Magyar Virtuózok Kamarazenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében (MUPA).

Valódi Beethoven – ünnep szervezőjeként és főszereplőjeként ünnepelte Szenthelyi Miklóst többezres közönsége Budapest Kongresszusi Központban Egyetlen nap alatt 5 koncerten – kamarapartnerei és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével – felcsendült Beethoven mind a tíz hegedű-zongoraszonátája, a B-dúr trió, a Hármasverseny és a Hegedűverseny

Négy előadásból álló Schubert és Csajkovszkij-maratoni kocertet adott a Budapest Kongresszusi Központban.

Díjakat

Szenthelyi Miklós művészi munkásságának elismeréseként 1986-ban Liszt-díjat, 1990-ben MSZOSZ-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje kitüntetést, 2000-ben Tátrai Vilmos-emlékgyűrűt és 2008-ban Kossuth-díjat kapott, 2012-ben pedig a Prima Primissima-díjra jelölték.

Hangszere 1976 óta egy, a magyar állam kollekciójából való Joseph Guarnieri (1723) mesterhegedű.