Budapest és Magyarország várva várt új kulturális intézménye, a Művészetek Palotája megnyitása Magyarország kultúrtörténetének egyik legfigyelemreméltóbb eseménye volt az elmúlt száz évben, hiszen ilyen összetett kulturális célegyüttesre az 1920-as években nem volt példa.

A létesítmény megalkotóit az a gondolat vezeti, hogy a Duna az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Az egyik új európai kulturális központ a vízpart részeként megszületett Millenniumi Városközpontban kap helyet. Olyan létesítmény, amelynek megjelenése, funkciói, minőségi felépítése és 21. századi műszaki bázisa lehetővé teszi, hogy bármilyen színvonalas és nagyüzemi produkciót befogadjon, és a legkülönbözőbb művészeti ágakat képes egy helyen bemutatni.

A 28 hónap alatt épült három intézmény ti. párhuzamosan, a különböző munkafolyamatok összehangolásával épült fel az épületrész, amelyben középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, a Duna felőli Ludwig Múzeum és a másik oldalon a Fesztivál Színház található.

Az épület teljes szerkezetét és megjelenését a belső tartalom határozza meg. Jelentőségét elsősorban a kulturális életben betöltött kiteljesítő szerepe adja, műszaki színvonala pedig a hazai és nemzetközi építészetben egyaránt kiemelkedő alkotássá teszi. Ezért nyerte el az építészet és ingatlanfejlesztés Oscar-díjának számító „FIABCI Prix d’Excellence 2006” díjat az úgynevezett „specializált” kategóriában, amelyben a nagyközönség számára termékeket és szolgáltatásokat kínáló épületek oktatási és kulturális intézmények, könyvtárak, repülőterek stb. – díjazzák. A közönség is üdvözli ezt az egyedülálló kulturális komplexumot, amely 2007-ben elnyerte a FIABCI Közönségdíjat.

Az intézmény minőségbiztosítási tanúsítvánnyal is büszkélkedhet, amelyet Európában csak néhány kulturális intézmény igényelhet.