Kérjük válasszon:

Koncertnaptár
2017-December
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Onczay Csaba, gordonkaművész

Kossuth-díjas gordonkaművész

Onczay Csabát nagysikerű hangversenyei – három kontinens hangversenytermeiben – korosztályának egyik vezető csellistájává tették. 1993-ban hazai és nemzetközi előadóművészi sikereinek elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Szólistaként mind a mai napig fellép Európa, Amerika és a Távol-Kelet jelentősebb hangversenytermeiben, korábban nagy sikert aratott többek között a Bécsi Szimfonikusokkal, a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, a RAI Zenekarral és több amerikai együttessel is.

Számos nemzetközi versenyen elért díjai közül a két legfontosabb a budapesti Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaversenyen (1973), és a riói Villa Lobos-versenyen (1976) elért két első helyezése. Kodály Szólószonátájának kimagasló interpretálásáért 1976-ban Liszt-díjjal tüntették ki. Művészi és előadói munkásságát 1986-ban az Érdemes Művész, 2004-ben a Bartók-Pásztory díjjal jutalmazták, többször is megkapta az Artisjus előadóművészi díját.

Onczay Csaba Budapesten született. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Friss Antal tanítványa volt, később a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sirinszkij, Sienában (Olaszország) pedig Andre Navarra voltak a mesterei. Miután befejezte tanulmányait hazatért, és a Zeneakadémia tanára lett. 1971 óta professzor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2001-ben vendégprofesszor volt Oberliben (USA) a Oberlin Conservatory-ban, 2006. szeptember 1-étől pedig három éven keresztül Bloomingtonban (USA) a Jacobs School of Music in Indiana University-n. 2004-től állandó vendégprofesszora az Indiana University Nyári Vonós Akadémiájának. 1997-től 10 éven keresztül művészeti igazgatója volt a Niederstotzingen Musiktage-nak Németországban, valamint a nyári akadémiának a keszthelyi Festetics Kastélyban.

Számos rádió- és TV-felvétele mellett CD-re vette C.P.E. Bach, Schumann, Lalo, Villa Lobos, Dohnányi műveit, Beethoven összes szonátáját és Bach szólószvitjeit is. Számos kortárs mű bemutatása fűződik Onczay Csaba nevéhez (Akutagawa, Gubaidulina, Lutoslawski, Pendereczki, Dutilleux, Landowski, Lendvay, Szokolay), valamint több magyar zeneszerző írta és ajánlotta számára műveit (Kocsár, Lendvay, Decsényi).

1978 óta rendszeresen mesterkurzusokat tart Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Japánban és Magyarországon. Egyetemi oktatói munkásságának nagyságát mi sem tükrözi jobban, mint azok a növendékek, akik a kezei alól kerültek ki, és ma már Európa nagy zenekarainak szólócsellistái.

Onczay Csaba 1990-ben Firenzében megalapította a Camerata Strumentale Italiana kamarazenekart, melynek két évig karmestere és művészeti vezetője volt. Mind a mai napig rendszeres vendége a legrangosabb hazai és külföldi fesztiváloknak.
Onczay Csaba - kapcsolódó Koncertek
Onczay Csaba - kapcsolódó Helyszínek
Kongresszusi Központ

Kongresszusi Központ

Megtekint

Együttműködő partnereink:

A zenekar ruháit tervezte:
Zigi Brand by Oláh Zsigmond

Ticket Sales Minden jog fenntartva 2014. Az árváltozás jogát fenntartjuk! | Privacy policy